ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βασικά στοιχεία για την αλυσίδα τροφίμων στην Ευρώπη

Η αναφορά της Eurostat με βασικά στοιχεία για την αλυσίδα τροφίμων στην Ευρώπη, παρουσιάζει έναν επιλεγμένο αριθμό δεικτών για την αλυσίδα τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή στην αγροτική καλλιέργεια και τις υδατοκαλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση. Τα δεδομένα παρουσιάζονται για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Βασικά στοιχεία για την Ελλάδα:

  • Η Ελλάδα, συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών όπου σημειώθηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με την ΕΕ, στους κτηνοτρόφους μεταξύ του 2010 και του 2020.
  • Ο λόγος της προστιθέμενης αξίας του αγροτικού κλάδου ως προς το ΑΕΠ το 2022 ήταν σημαντικά υψηλότερος στην Ελλάδα (3,1 %) και μεγαλύτερος από τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.
  • Για το 2021, η Ισπανία (24.6 %), η Γαλλία (17.2 %), η Ιταλία (13.0 %) και η Ελλάδα (12.8 %) συγκέντρωσαν περισσότερο από τα δύο τρίτα της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών στην Ευρώπη.
  • Το 2020, το 37,3% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας στον τομέα της μεταποίησης εργαζόταν στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό ποσοστό (15,5%).
  • Η Ελλάδα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας: το 2020, το εμπόριο και οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τροφίμων και ποτών αντιπροσώπευαν περίπου το ένα έκτο (16,0 %) της συνολικής προστιθέμενης αξίας στον τομέα των ελληνικών μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η ολοκληρωμένη έκθεση της Eurostat είναι διαθέσιμη εδώ.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
espa
diaygeia
gget
ee
ΧΟΡΗΓΙΕΣ
nbg
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο