ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

EIT Food: Χρηματοδότηση προτάσεων με μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  αξιοποιώντας την ερευνητική και εκπαιδευτική του εμπειρία, συμμετέχει ως περιφερειακός κόμβος στην πανευρωπαϊκή κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για την αγροδιατροφή – ΕΙΤ Food . Στην ευρύτερη κοινότητα του ΕΙΤ Food συμμετέχουν κορυφαίες εταιρίες και καινοτόμες start up επιχειρήσεις, καθώς και πανεπιστήμια αλλά και ερευνητικά κέντρα από τον ευρύτερο τομέα της αγροδιατροφής. Το EIT Food αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των φορέων αυτών, αλλά και των επενδυτών με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την παροχή ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης για την Ευρώπη. Επιστημονικά Υπεύθυνος (Ε.Υ.) για τις δράσεις του EIT Food στην Ελλάδα, είναι ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθηγητής Θωμάς Μπαρτζάνας.

Το ΕΙΤ FOOD, χρηματοδοτεί/συγχρηματοδοτεί προτάσεις που μεγιστοποιούν τον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο ιδεών και κοινοπραξιών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η χρηματοδότηση χωρίζεται σε δύο άξονες:

1. Προγράμματα συνεργασίας μεγάλης κλίμακας (Large – scale collaboration programs/ Collaboration Missions Programs)

Θεματικές ενότητες:

• Μείωση σχετικού κινδύνου επικράτησης παχυσαρκίας και μη μεταδοτικών νόσων,
• βελτίωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης των συστημάτων αγροδιατροφής,
• βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διακίνησης προϊόντων.

– Διάρκεια υλοποίησης 2023-2025
– Συμμετοχή τουλάχιστον δύο οργανισμών (κράτη μέλη της Ε.Ε)
– Η ετήσια χρηματοδότηση κυμαίνεται από 250.000 € – 750.000€

Η σχετική πρόσκληση είναι διαθέσιμη εδώ.

2. Καινοτόμα μεμονωμένα έργα (innovative single projects)

Θεματικές ενότητες:

• Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και μελλοντική εφαρμογή,
• αναγεννητική γεωργία ,
• σήμανση και εμπορία τροφίμων.

– Προγράμματα αρχικής διάρκειας 18 μηνών, με δυνατότητα παράτασης και επέκτασης της χρηματοδότησης.
– Συμμετοχή τουλάχιστον 2 οργανισμών (ιδιωτικός φορέας – εταίρος και εκπαιδευτικός ή ερευνητικός εταίρος).
– Η χρηματοδότηση αναμένεται να είναι 10.000€ – 1.000.000€ (εμπορική αξιοποίηση αποτελεσμάτων 50.000 € – 1.000.000€, ερευνητικά αποτελέσματα 10.000 € – 100.000€)

Η σχετική πρόσκληση είναι διαθέσιμη εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 16 Νοεμβρίου 2023

Εάν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε πρόταση στο EIT Food, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ε.Υ. του έργου Καθηγητή Θωμά Μπαρτζάνα (t.bartzanas@aua.gr) και τη συντονίστρια του έργου κυρία Κατερίνα Παπαλέξη (kpapalexi@aua.gr).

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
espa
diaygeia
gget
ee
ΧΟΡΗΓΙΕΣ
nbg
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο