Η ΕΕ φιλοξενεί περισσότερους από 2,15 εκατομμύρια ερευνητές, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου συνόλου. Χάρη στους επιστήμονες, η κοινωνία προοδεύει και βρίσκει λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις – από την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές έως την εύρεση θεραπειών για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Οι επιστήμονες ενισχύουν τη δημοκρατία μας:
- παρέχοντας τη βάση γνώσεων για πολιτικές αποφάσεις και γεγονότα που θα ενισχύσουν την κοινωνία, ενάντια στην παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση
- προωθήσουν την ανταγωνιστικότητά της και να διαφυλάξουν την ευημερία της, οδηγώντας σε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ τοποθετεί την Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά της οικονομίας της.
Με βάση την ενδιάμεση αξιολόγηση του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, υπολογίζεται ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» θα αποφέρει έως και 11 ευρώ σε οικονομικά οφέλη έως το 2045».
Υποστήριξη ερευνητών σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους
Α. Ευκαιρίες χρηματοδότησης
Για να μετατρέψουν μια ιδέα σε μια απτή λύση, οι ερευνητές χρειάζονται χρηματοδότηση.
Μέσω των Δράσεων Marie Sklodowska-Curie (MSCA), για διδακτορική και μεταδιδακτορική εκπαίδευση, ερευνητές από όλο τον κόσμο και ομάδες ερευνητών από διαφορετικές χώρες ή υπόβαθρα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται σε όλους τους επιστημονικούς τομείς και σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους.
Ελέγξτε τη διαθέσιμη χρηματοδότηση και τις επιχορηγήσεις της ΕΕ που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας και επισκεφθείτε την Πύλη Χρηματοδότησης της ΕΕ για περισσότερα.
Β. Παροχή καθοδήγησης για επαγγελματική εξέλιξη
Με 43 ευρωπαϊκές χώρες και εννέα παγκόσμιους κόμβους, το EURAXESS είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη σύνδεση κορυφαίων ταλέντων με ερευνητικούς οργανισμούς, ενισχύοντας την κινητικότητα και την επαγγελματική εξέλιξη των ερευνητών.
Το Παρατηρητήριο Σταδιοδρομίας στην Έρευνα και την Καινοτομία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τις τελευταίες τάσεις στην έρευνα και την καινοτομία – δεξιότητες ερευνητών, εκπαίδευση, ευκαιρίες σταδιοδρομίας και κινητικότητα – στην ΕΕ.
Η Πλατφόρμα Ταλέντων ERA είναι η επόμενη στάση σας αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις δεξιότητες και τις ικανότητες. Η Πλατφόρμα διευκολύνει επίσης τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου, ώστε οι ερευνητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται οι εταιρείες.
Γ. Επένδυση σε δεξιότητες και ικανότητες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ερευνητών μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως τα Διδακτορικά Δίκτυα MSCA – δηλαδή προγράμματα που εκπαιδεύουν υποψήφιους διδάκτορες σε ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες που αναζητούν θέση διδακτορικού σε ένα από τα Διδακτορικά Δίκτυα MSCA, μπορούν να βρουν ανοιχτές κενές θέσεις στο EURAXESS.
Δ. Μεταβιβάσιμες δεξιότητες (transferable skills) για επιστήμονες
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις ήπιες δεξιότητες (soft skills) των επιστημόνων όπως η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η αυτοδιαχείριση που εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς της ζωής και της εργασίας. Απαραίτητες για την προσωπική ανάπτυξη, είναι πολύτιμες σε οποιαδήποτε εργασία ή τομέα.
Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων, εκτός από τις επιστημονικές ικανότητες, μπορεί να αυξήσει την αριστεία στην έρευνα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.
Το έργο DocEnhance, το οποίο υποστηρίζεται από την ΕΕ, ανέπτυξε μια σειρά από ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα για διδακτορικούς φοιτητές, με στόχο τη βελτίωση των μεταβιβάσιμών τους δεξιοτήτων, όπως η επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, η διαχείριση σταδιοδρομίας και οι επιχειρηματικές δεξιότητες.
Ανακαλύψτε περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Επιπρόσθετα, για να καθοδηγήσει τους ερευνητές, τα πανεπιστήμια και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ερευνητικών Ικανοτήτων (ResearchComp). Το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό κενών στις δεξιότητες και να υποστηρίξει τα πανεπιστήμια στον σχεδιασμό καλύτερων προγραμμάτων κατάρτισης για τους ερευνητές.
Η νέα Ατζέντα Πολιτικής του ERA για την περίοδο 2025-2027 επιδιώκει να καταστήσει τις ερευνητικές σταδιοδρομίες πιο ελκυστικές, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες μέσω καλύτερων συνθηκών εργασίας, αυξημένης κινητικότητας και σαφέστερης αναγνώρισης των ποικίλων ερευνητικών ρόλων και δεξιοτήτων.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.