Στην Ευρώπη, περίπου τέσσερα στα πέντε είδη άγριων λουλουδιών και καλλιεργειών εξαρτώνται από επικονιαστές. Εδώ και καιρό θεωρείτο ότι η περισσότερη επικονίαση παρέχεται από τις μέλισσες. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άγριοι επικονιαστές, όπως οι μυγοειδείς, οι πεταλούδες, οι σκώροι και ορισμένα σκαθάρια, διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην επικονίαση των καλλιεργειών.
Σήμερα, ένα στα τρία είδη μελισσών, πεταλούδων και μυγοειδών εξαφανίζονται στην ΕΕ. Η απώλεια επικονιαστών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη φύση της ΕΕ, την ανθρώπινη ευημερία και την ασφάλεια των τροφίμων.
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη «Νέα Συμφωνία για τους Επικονιαστές» για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής μείωσης των άγριων επικονιαστών εντόμων στην Ευρώπη, αναθεωρώντας την Πρωτοβουλία για τους Επικονιαστές της ΕΕ του 2018.
Η ανανεωμένη πρωτοβουλία καθόρισε τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστών μέχρι το 2030. Συμπλήρωσε τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης και αποτελεί βασικό μέρος της Στρατηγικής Βιοποικιλότητας 2030, της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η έρευνα για τα επικονιαστικά έντομα είναι απαραίτητη για την προστασία αυτών των ειδών και της ανεκτίμητης συνεισφοράς τους στο περιβάλλον και στο φαγητό στο τραπέζι μας. Πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και διαχειρίζονται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλουν στις προσπάθειες της Επιτροπής να σταματήσει και να αντιστρέψει τη μείωση των επικονιαστών και να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητά τους.
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο, ευρωπαϊκά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Ορίζοντα Ευρώπη και έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη των επικονιαστών στην Ευρώπη και διεθνώς. https://rea.ec.europa.eu/news/eu-funded-research-rescue-bees-and-other-wild-pollinating-insects-2024-07-01_en