ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

In-Part: Νέα παγκόσμια καμπάνια αναζήτησης καινοτόμων τεχνολογιών | Sustainably feeding global populations

Η πλατφόρμα διασύνδεσης In-Part, στην οποία το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει ως εταίρος, ανακοίνωσε νέα παγκόσμια καμπάνια με τίτλο: Sustainably feeding global populations. Η καμπάνια θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Η παραγωγή τροφίμων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, συνεισφέρει κατά 34% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό μέχρι το τέλος του αιώνα. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός σκαρφάλωσε στα 8 δις, ενώ τα επόμενα 30 χρόνια αναμένεται να φτάσει στα 10 δις, αυξάνοντας τη ζήτηση για τρόφιμα κατά 70%! Τέλος, η αστάθεια και η ανισότητα στα συστήματα τροφίμων προσθέτει πιέσεις στην υγεία των ανθρώπων. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι το 2050 θα έχουμε 640 εκατομμύρια υποσιτισμένων ανθρώπων και παράλληλα την αύξηση της παχυσαρκίας κατά 70%.

Η καινοτομία είναι κλειδί για τη βοήθεια στo μετασχηματισμό του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, με υποσχόμενες τεχνολογίες που έρχονται στην αγορά και αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως ο περιβαλλοντικά φιλικός έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών, η αυτοματοποιημένη διαχείριση καλλιεργειών και υδάτων, η ενίσχυση της θρεπτικής αξίας και η πρόληψη της ερημοποίησης του εδάφους, μεταξύ πολλών άλλων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές επείγουσες προκλήσεις και ανάγκες που οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να φέρουν καινοτόμες λύσεις από το εργαστήριο στα χωράφια. Για αυτήν την εκστρατεία, οι κύριες τεχνικές προκλήσεις καθορίζονται από την έρευνα των φορέων της In-Part: Merck, Incotec (μέρος της Croda), The Good Food Institute, Hochland, Charoen Pokphand Foods, Groupe Bel και Carrot Ventures.

Για παράδειγμα, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ποικιλιών φυτών ανθεκτικών στις κλιματικές πιέσεις, όπως αναδεικνύεται από την πιο πρόσφατη «κρίση του ρυζιού». Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επηρεάσει την παραγωγή καλλιεργειών, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ζήτηση για βασικά τρόφιμα όπως το ρύζι θα αυξηθεί κατά το ένα τρίτον στις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό, η ερευνητική μας κοινότητα αναζητά έρευνα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών καλλιεργειών. Ο βιομηχανικός εταίρος της In-Part, η Incotec (μέρος της Croda), αναζητά λύσεις στο σπόρο για την αντιμετώπιση αβιοτικού στρες (κυρίως ξηρασίας, κρύου και αλατότητας). Ένας άλλος στόχος για το οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη συμβατική παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, με ισάξια ή ανώτερη θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, ο εταίρος της In-Part Charoen Pokphand (CP) Foods αναζητά εξωτερικούς εταίρους για την ανάπτυξη νέων συστατικών υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτά, με βελτιωμένη γεύση και υφή που μιμούνται προϊόντα κρέατος. Οι εταίροι Hochland και Bel αναζητούν εξωτερική καινοτομία για την ανάπτυξη εναλλακτικών τυριών βασισμένων σε φυτά.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην καμπάνια της In-Part, επικοινωνήστε με το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας “InnovinAgri” στα email: innovinagri@aua.gr και kpapadouli@aua.gr

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
espa
diaygeia
gget
ee
ΧΟΡΗΓΙΕΣ
nbg
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο